Poveștile din spatele mormintelor celebre din Cimitirul Père Lachaise din Paris. Ritualul neobișnuit de la cavoul lui OSCAR WILDE

Poveștile din spatele mormintelor celebre din Cimitirul Père Lachaise din Paris. Ritualul neobișnuit de la cavoul lui OSCAR WILDE
Sfinxul înaripat gigant de pe mormântul lui Oscar Wilde a născut, de-a lungul timpului, numeroase controverse (Foto: Mihai Pop)
Publicat: 11/08/2024, 09:00

În fiecare an, aproximativ trei milioane de turiști din toate colțurile lumii vin să viziteze legendarul cimitir Père Lachaise din Paris, unde își dorm somnul de veci personalități de talie mondială, printre care Chopin, Balzac, Oscar Wilde și Marcel Proust.

  • Primele personalități înhumate aici sunt La Fontaine și Molière, transferul acestora în Père Lachaise fiind o strategie pentru a promova cimitirul, care nu stârnise la acea vreme interesul bogătașilor, deoarece era situat într-un cartier sărăcăcios. Mormintele acestora sunt situate unul lângă altul și sunt considerate monumente istorice.
  • Fiecare mormânt de celebritate aduce, pe lângă povestea de viață a defunctului, și una pe care au clădit-o post-mortem admiratorii săi. Aceștia din urmă au conceput adevărate ritualuri de omagiere a celebrităților înhumate aici.
  • Monumentul funerar al lui Oscar Wilde era acoperit de urme de ruj, lăsate de admiratoarele sale. Acestea sărutau monumentul funerar, dar nu înainte de a-și aplica pe buze ruj în cantități generoase, astfel încât forma buzelor să rămână impregnată. Administrația cimitirului a decis să monteze un geam din plexiglas, dar asta nu le-a dezarmat pe admiratoarele dramaturgului. Și în ziua de azi, geamul de plexiglas este plin de urme de ruj.

Dramaturgul și poetul Oscar Wilde, autorul faimosului roman Portretul lui Dorian Gray, a murit la Paris, în anul 1900, la vârsta de doar 46 de ani. Cu cinci ani înainte de a se stinge din viață, în Anglia, poetul și dramaturgul a fost trimis în închisoare și condamnat la 2 ani de muncă silnică, pentru că s-a sărutat cu un bărbat.

Când a fost eliberat, a traversat Canalul Mânecii și s-a stabilit la Paris, oraș în care a și murit trei ani mai târziu, de meningită, cauzată de o infecție gravă la ureche.

Oscar Wilde a fost îngropat inițial în cimitirul din Bagneux, dar osemintele sale au fost mutate de ultimul său iubit, Robert Ross, în cimitirul Père Lachaise, după ce acesta a reușit să strângă suma necesară achiziționării unei concesiuni.

Cavoul unde Oscar Wilde își doarme somnul de veci a fost decorat cu un sfinx înaripat gigant, sculptat de americanul Job Epstein într-un bloc de 20 de tone de piatră albă. Lucrarea a născut controverse încă din perioada în care nu era terminată. Motivul? Părțile genitale proeminente ale îngerului care acoperea cavoul și care a fost considerat indecent, provocând la acea vreme un scandal în toată regula.

Există chiar și o legendă conform căreia, în 1961, doi englezi revoltați de virilitatea îngerului ar fi distrus părțile intime ale sculpturii, folosindu-se de bolovani. Se spune că părțile distruse ar fi fost recuperate de curatorul Cimitirului Père Lachaise și folosite în chip de prespapier. Cu toate acestea, curatorul Benoit Gallot a mărturisit că atunci când a preluat postul nu a găsit în biroul său nicio bucată din sfinx, așadar ar fi vorba doar de un mit urban.

Geamuri din plexiglas pentru a proteja monumentul funerar

În anii ’90, mormântul lui Oscar Wilde a devenit subiectul unui ritual neobișnuit, fără ca cineva să poată spune de unde a plecat această idee: admiratoarele sale sărutau monumentul funerar cu buzele rujate. Nu de puține ori s-a întâmplat ca monumentul să fie acoperit în întregime de urmele lăsate de ruj, obicei care în timp a dus la degradarea acestuia.

Drept urmare, pentru protejarea monumentului, în 2011, administrația Cimitirului Père Lachaise a decis ca în jurul pereților de piatră să fie montate geamuri din plexiglas, înalte de 2 metri.

În ciuda faptului că nu mai pot săruta monumentul funerar, admiratoarele lui Oscar Wilde nu au renunțat la acest ritual, astfel că geamurile de plexiglas sunt pline de urme de ruj.

Potrivit unei legende, în 1961, doi englezi revoltați de virilitatea îngerului, ar fi distrus părțile intime ale sculpturii (Foto: Mihai Pop / Gândul)

La Fontaine, înmormântat inițial în Cimitirul Inocenților

Mormintele lui Molière și La Fontaine se află unul lângă altul și sunt împrejmuite de un gard din fier forjat. Cele două cavouri sunt considerate monumente istorice, conform unei clasificări făcute în anul 1983.

Jean de La Fontaine fost un poet, dramaturg și prozator francez și a rămas cunoscut în istoria literaturii în special pentru fabulele sale. La 71 de ani, La Fontaine se îmbolnăvește de tuberculoză, moment în care începe să reflecteze serios la viața sa.

Traduce Psalmii, își poartă părul tuns scurt și îmbrățișează catolicismul. Se stinge din viață la Paris, pe 13 aprilie 1695. Înainte să moară, este încurajat de duhovnicul său să-și condamne public fabulele indecente. Acesta îl ascultă și chiar arde o piesă de teatru pe care tocmai o terminase de scris.

La Fontaine a fost înmormântat inițial în Cimitirul Inocenților. În 1817, pentru a promova Cimitirul Père Lachaise, rămășițele sale sunt transferate aici, alături de cele ale lui Molière.

Mormântul lui La Fontaine se află lângă cel al lui Molière (Foto: Mihai Pop / Gândul)

Molière, îngropat noaptea

Cel mai mare scriitor de comedie franceză, Molière, pe numele său real Jean-Baptiste Poquelin, a murit la Paris, pe 17 februarie 1673. În timpul vieții, unul dintre maeștrii satirei comice a născut prin creațiile sale numeroase polemici, mai ales prin piesa ”Tartuffe”, care denunța fanatismul religios. Piesa a fost interzisă, fiind considerată o ofensă adusă religiei. Autorităţile spirituale şi laice ale Franţei secolului al XVII-lea s-au unit adesea împotriva lui Molière nu doar în timpul vieții acestuia.

La moartea sa, preotul de la Catedrala Saint-Eustache a refuzat să fie înmormântat cu slujbă religioasă, dar, la cererea lui Ludovic al XIV-lea, arhiepiscopul din Paris a autorizat înhumarea lui în Cimitirul Saint-Joseph, însă cu condiția să nu aibă loc nicio ceremonie, iar trupul neînsuflețit să fie transportat la cimitir seara. Așadar, în noaptea de 21 februarie 1673, este îngropat în cimitirul capelei Saint-Joseph, situat în parohia Saint-Eustache.

În 1792, guvernul revoluționar, dorind să aducă un omagiu rămășițelor oamenilor importanți, a decis deshumarea osemintelor lui Molière, pentru a le depune la Muzeul Monumentelor Franceze, fondat în timpul Revoluției Franceze. În 1817, rămășițele au fost recuperate și transferate la Père Lachaise.


CITEȘTE ȘI:

Cimitirul din România unde SICRIELE nu sunt coborâte în criptă, iar cavourile au patru metri înălțime! Bercea Mondial are un loc de veci aici!

Localitatea unde Primăria plătește 1.000 de euro fiecărei familii care optează pentru incinerarea rudelor decedate / „Cimitirul este PLIN”

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
CTP, devăluiri incendiare: Să nu cumva să te iei de Elena
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Cele mai noi
NUMERELE extrase la tragerile de joi, 21 noiembrie 2024
NUMERELE extrase la tragerile de joi, 21 noiembrie 2024
Tricolorii se LUPTĂ cu asiaticii la Campionatul Mondial de tenis de masă
Tricolorii se LUPTĂ cu asiaticii la Campionatul Mondial de tenis de masă